Resa på egen hand - Upplevelsepaket Piemonte

Vill du bli skjutsad till de olika upplevelserna eller vill du få en kompott av fysisk aktivitet, natur, kultur och vin- och matupplevelser. Vi sätter ihop ett program som passar dig! Med bas i Alba, en liten medeltidsstad i ett fantastiskt landskap, tar du dig ut på vandringar och cykelturer i omgivningarna. Under utflykterna har du alltid ett mål framför dig. En dag kan det vara att vandra till en vingård för vinprovningar, en annan att cykla för att delta i en tryffeljakt eller en matlagningskurs. 

Också andra gastronomiska och kulturella inslag blandas naturligtvis ner i kompotten! På kvällarna går du kanske ut och känner på småstadsatmosfären i centro storico, hinner shoppa före stängningsdags, upplever folket, caféer, barer och restauranger.

Nedan ser ni ett exempel på ett program. Ni kan lägga till eller dra ifrån antalet nätter och aktiviteter. Förutom nedanstående aktiviteter kan vi även boka matlagningskurs, besök på ölbryggeri, besök på grappadestilleri och "vinskola" - var med en dag på vinfältet.

Dag 1: Checka in på det trevliga hotellet i Alba. Hotellet är rent och fräscht, serverar en bra frukost och har framför allt en trevlig och tillmötesgående personal. Lär känna stan, ät en god middag på en restaurang, drick gott kaffe eller njutbart vin i någon av de alla kaffe- och vinbarerna.

Dag 2: Promenera till cykelhandlaren för hämtning av hybridcyklar. Cykling till Paolo och Monica, en familjeägd vingård för visning av cantinan och provsmakning av deras viner. De väntar er vid lunchtid. Monica eller någon av hennes personal tillagar lunchen som ni genomgående kommer att prova gårdens viner till. Monica, som har växt upp i föräldrarnas restaurangkök, serverar genuina rätter med kärlek och omsorg. Gården ligger vackert belägen i det kuperade landskapet med vinodlingar runt omkring. De producerar viner som välförtjänt fått höga betyg i kända vintidningar bl.a. ”Wine Spectator”. Trevligt och generöst! Total cykelsträcka ca 15 km. Räkna med att cykelturen tar ca 45 minuter-1 timme och 15 minuter enkel sträcka beroende på ert tempo och er kondition. Cykling åter till Alba på eftermiddagen. Lunchen ingår i paketets pris.

Om ni inte önskar att cykla skjutsas ni direkt till vingården.

Dag 3: Taxi hämtar er vid hotellet på morgonen och tar er ut från Alba till en vandringsled genom vinodlingar mot Barolo. Enklare och trevlig vandring i ca 1 timme och 45 minuter. BynBarolo är känt för sitt vin som klassas som det finaste av italienska viner. Barolo slott som egentligen heter Castello Falletti började byggas redan på 900-talet som skyddsfort. Idag förvaltar slottet Barolos regionala ”vinotek”. Där finns de bästa blindtestade Barolovinerna samlade. I pittoreska Barolo besöker ni en av de kända vingårdsägarnas enoteca för vinprovning och en liten föreläsning om Barolo-viner. Efter besöket i går ni vidare till byns slaktare (charkuteributik) och är med och gör små pastaknyten som serveras som lunch som ni sedan äter tillsammans. Gott vin från en av Barolos vingårdar och andra för trakten typiska godsaker serveras och ingår i lunchen. Trevligt och generöst! Efter lunchen, strosa runt i byn och ta en titt in i t.ex. korkskruvsmuséet, och om grissinbageriet bakar grissini just idag är ni välkomna för att se och delta i grissinibakning. Taxi hämtar er på eftermiddagen och tar er åter till hotellet. Lunchen ingår i paketets pris. 

Om ni inte önskar att vandra skjutsas ni direkt till Barolo.

Dag 4: Cykling längs floden Tanaro till en by utanför Alba och sympatiske Danilo och hans restaurang för lunch. Beräkna att cykelturen tar ca 1 timme och 20 minuter. Efter lunchen cyklar ni till den familjeägda vingården som drivs av Giovanni, hans bror Piero, brorsbarn Bruno och fru Mariella. Cykelturen dit tar ca 10 minuter från Danilo. De berättar om gården, visar er odlingarna och cantinan och låter er prova fyra av gårdens viner. Mariellager er information om vinodlingarna och de olika druvorna. På gårdens marker finns en hasselnötsodling och de är även lyckligt lottade att ha den dyra delikatessen tryffel i sina marker. Vid besöket finns också tryffeljägaren där som tar er med ut i familjens hasselnötsodlingar och visar hur arbetet tillsammans med hunden går till för att hitta tryffel. Cykling åter till Alba på eftermiddagen. Återlämning av cyklarna hos cykelhandlaren. Lunchen ingår i paketets pris. 

Om ni inte önskar att cykla skjutsas ni direkt till Danilo och hans restaurang.

Dag 5: Frukost och utcheckning.

Om ni önskar hjälp med bokning av transfer eller information om tågtider eller annat står vi naturligtvis till er tjänst. Vi reserverar oss för ev. ändringar i programmet. I god tid före avresa får ni ett detaljerat program, vägbeskrivningar, kartor m.m. 

OBS! Priset varierar beroende på kundens önskemål!

Du som kund kan om du önskar lägga till eller ta bort aktiviteter och upplevelser i programmet.

 • I priset ingår:
  Boende i dubbelrum i 4 nätter på hotell i Alba inkl. frukost
  Transfer/taxi enligt programmet
  Vinprovning och visning av cantina x 2
  Vinprovning och information i Barolo 
  Vinprovning i samband med lunch i Barolo
  Cyklar x 2
  Tryffeljakt
  Lunch x 3
  Besök hos slaktaren
  Turistskatt (hotell)
  Kartor och annat material
  Serviceavgift

  Övriga måltider och drycker ingår inte.
  Elcykel finns att boka mot ett tillägg av 250 kr per person och dag. 

 • Vägbeskrivningar, kartor, information och dylikt får ni i god tid före avresa.
 • Vi reserverar oss för ev. ändringar i programmet.

CiaoAlba har ställd resegaranti hos Kammarkollegiet och F-skattsedel. 

Pris enligt exempel ovan: 10 700:- (uppdaterat för 2024) . Priset enligt ovanstående förslag är beräknat på ett sällskap på 4 personer.

Priset varierar beroende på hotell, säsong och kundens önskemål. 

Tillägg för enkelrum: 250 kr/natt. 

Vi reserverar oss för ev. ändringar i programmet.